Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Varför firar vi valborg

Varför firar vi valborg

Valborgsfirandet är för många en kär tradition, men varför firar vi egentligen valborg? Seden kom till Sverige från Tyskland under medeltiden, och firas till minne av helgonet Sankta Walpurgis som var abbedissa under 700-talet. Valborgsmässoafton infaller alltid den 30 april.

Varför tänds majbrasor?

Eldarna som tänds på valborg har många olika namn, men oavsett vad de kallas så symboliserar de samma sak. En av anledningarna till att majbålen tändes förr i tiden var för att skydda boskapen mot rovdjur och magiska krafter när de gick ut på grönbete, häxorna skulle jagas bort av elden. Valborg infaller mellan vårdagjämningen och midsommar, och sätter därmed punkt för vintern, och blir startskottet för att våren är här. Majbrasan blir därför en symbol där vi eldar upp det gamla, och välkomnar det nya.

Fira valborg 2018

Du hittar organiserade valborgsfiranden i de flesta bostadsområden eller större parker. Dessa ordnas oftast av kommunen eller villaföreningar. Om du vill ordna ett privat valborgsfirande med majbrasa måste du se över om det råder eldningsförbud i din kommun. Annars kan det vara trevligt att bjuda in till årets första grillfest även utan vårbrasa.

Att tänka på inför valborgsfirandet

Denna helg är inte enbart förknippad med eldar och glädje, utan den kommer även med många tråkigheter. Högtiden har haft ett ungdomstema sedan den började firas i Sverige, och än idag tar ungdomar tillfället i akt att bryta normer och regler. Detta görs främst genom att dricka stora mängder alkohol, och med det tillkommer allt från olyckor och vandalisering, till grövre brott som misshandel, sexuella trakasserier och våldtäkter.

Om du har en tonåring hemma, eller arbetar med ungdomar. kan du hjälpa till genom att prata med dem i förväg. Prata om integritet och hur man beter sig mot andra, föreläs inte utan för en dialog. Försök att få ungdomarna engagerade i andra aktiviteter än att dricka alkohol på valborgsmässoafton, och var tydlig med att de kan ringa dig om något händer, oavsett om de har druckit eller inte. Större stadsparker är oftast platsen där alkoholintaget är som störst, om du vill hjälpa till som volontär och “vuxen i parken” kan du kontakta organisatörerna i din stad.

Valborg i Uppsala, Lund och andra studentstäder

I studentstäderna är valborgsfirandet något extra. Det är studenternas högtid då mössorna tas på. Många städer bjuder även på vårsånger framförda av studentkören. I de stora studentstäderna bjuds det på många upptåg och en riktig folkfest. I Uppsala befinner sig runt 150 000 människor ute på stan under valborgsmässoafton, och i Stadsparken i Lund samlades över 30 000 personer förra året. Även Djurgården och Skansen i Stockholm är populära samlingsplatser för firandet, liksom Slottsskogen och andra platser i Göteborg. Även de mellanstora studentstäderna som Umeå, Kalmar, Linköping och Karlstad bjuder på välorganiserade valborgsfiranden. Om du vill besöka någon av städerna men har ont om pengar just nu så kan du snabbt och enkelt låna 5 000 kr här från Creditstar, fyll bara i ansökan så får du svar inom ca 15 minuter.

Tillbaka >