Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Vad innebär P2P lån?

Vad innebär P2P lån?

P2P är en förkortning av peer-to-peer, alltså person till person. P2P förekommer inom många branscher, de kanske mest kända P2P företagen idag är Airbnb och Uber. Det är företag som bygger på att privatpersoner erbjuder något direkt till andra privatpersoner, men genom en plattform avsedd för just det ändamålet. För dig som inte känner till exemplen så är Airbnb en plattform där privatpersoner hyr ut sina bostäder till andra personer som ett alternativ till hotell. Uber är en taxiapp, där privatpersoner först godkänns som chaufförer, och sedan kan erbjuda skjuts till andra privatpersoner.

Fördelen med att använda en plattform är att du erbjuds säkra betalningar, och att alla som använder plattformen måste skapa ett användarkonto och godkännas innan de kan köpa och sälja tjänster.

Hur fungerar P2P inom finansbranschen?

Tack vare ny teknologi, som automatiska kreditupplysningar och snabba banköverföringar online, har P2P blivit allt vanligare inom finansbranschen. Utgångspunkten är alltså ett företag som tillhandahåller en plattform där privatpersoner kan låna, och låna ut pengar till varandra. Att ansöka om ett P2P lån skiljer sig egentligen inte från att ansöka om ett vanligt snabblån. Du fyller i ansökan, företaget som ansvarar för plattformen genomför en kreditupplysning på dig, vilken ligger till grund för hur mycket du kan låna, och till vilken ränta.

Vad är för- och nackdelarna med peer-to-peer lån?

En av fördelarna med den här typen av lån är att onödiga mellanhänder (banken) har tagits bort ur kostnadsekvationen, vilket innebär att räntan är bättre för både låntagare och långivare. Detta kan också ses som en nackdel, då en bank har ett stadigare kapital och därmed kan anses vara ett tryggare val. Seriösa peer-to-peer företag är under tillsyn av Finansinspektionen, och många gånger är grundarna framstående entreprenörer med lång erfarenhet inom finansteknologi. En nackdel är dock att du som investerar i P2P inte omfattas av den statliga insättningsgarantin utan bär hela kreditrisken, så är dock fallet i de flesta former av investeringar, för att kunna vinna måste du ta en risk.

Så investerar du i P2P

Att investera ditt sparkapital är många gånger det bästa, om du vill att pengarna ska växa. Att bara låta dem ligga på ett sparkonto är sällan att rekommendera, faktum är att de minskar i värde på grund av inflationen. Du kan välja att investera i aktier eller fonder, men om du istället investerar i P2P har du möjligheten att använda samma affärsmodell som bankerna. Just dina pengar fördelas på olika låntagare, och ju längre du är villig att låna ut, desto högre ränta får du.

En investering i peer-to-peer lån är relativt riskfri. Om långivarna inte skulle få tillbaka sina pengar skulle ingen investera, så hela systemet skulle fallera. Kraven på låntagarna är något högre än hos långivare som har specialiserat sig på just lån för personer med sämre ekonomi.

P2P finans har även en ideologisk bakgrund. Det ger “vanliga människor” en chans att utmana storbankerna och göra både lån och investeringar tillgängliga för alla, inte bara för dem med bra resurser och en flerårig ekonomiutbildning.

Tillbaka >