Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Vad betyder påsktraditionerna?

Vad betyder påsktraditionerna?

Påsken firas till minne av att Jesus besegrade döden, och runt påsken finns det många traditioner som vi tänkte titta lite närmare på. Till att börja med så firas inte påsken samma datum varje år, som till exempel julen, utan regeln är att påskdagen infaller den första söndagen, efter den första fullmånen, efter vårdagjämningen. I år infaller denna söndag den första april, så i år kan det bli mycket bus och skoj på påskdagen! Här är några roliga traditioner som ni kan pyssla med under långhelgen.

Klä ut sig till påskkärring på skärtorsdagen

Långt tillbaka i tiden, under bondesamhället, trodde svenska folket att häxorna for till Blåkulla för att träffa djävulen natten till långfredagen. Nuförtiden är det populärt för barnen att göra egna påskkort som de delar ut i utbyte mot godis, givetvis utklädda till påskkärringar. Om du är för gammal för att knacka dörr kanske ett maskeradparty passar bättre? Bjud in kompisarna och klä ut er till påskkärringar och påskgubbar. En påskkärrings outfit består vanligtvis av sjal, förkläde och lång kjol eller klänning. Rosiga kinder och fräknar målas förslagsvis dit både på kärringar och gubbar. För påskgubbarna gäller kläder i gubbstil, hatt och mustasch. Som “accessoarer” gäller kvast, kaffekanna i koppar och en svart katt, så ett besök hemma hos farmor passar nog bättre än en modesajt i det här fallet!

Varför har vi påskris?

Om du är den pyssliga typen kanske du redan har dekorationer, annars är det kul att göra små kycklingar, blommor, ägg eller häxor att klä påskriset med. Själva riset är dock en påminnelse om hur Jesus led under korsfästelsen på långfredagen. Det blir extra mysigt om du tar in björkris eller videkvistar eftersom bladen slår ut inne i värmen.

Varför äter vi påskägg?

Ägg symboliserar liv, vilket är viktigt ur en religiös synvinkel, då Jesus återuppstår från de döda på påskdagen. Ägg var dessutom förbjudet att äta under den 40 dagar långa fastan, som bryts vid påsk. Den mer naturvetenskapliga förklaringen är att påsken infaller i samband med våren. När solen började titta fram började även hönorna att värpa igen efter vintervilan. Idag styrs inte äggproduktionen av vädret, men påskafton är ändå äggets dag, då det beräknas gå åt sex miljoner ägg i timmen i västvärlden.

Det är även tradition att måla ägg på påsken. Vi hittar även många varianter av godisfyllda ägg som antingen göms för att hittas i en skattjakt, eller ges till nära och kära.

Påskfest

Mattraditionen runt påsken varierar mellan olika regioner i Sverige. Förutom äggen så är det populärt att servera sill och lax, eller lamm, det finns dessutom många veganska och vegetariska alternativ på påskbordet. Choklad och smarriga efterrätter är också ett måste, att laga dem själv blir ett billigare alternativ än att köpa hem massa smågodis. Om det är lite skralt i kassan just nu så kan du ansöka om ett lån här hos Creditstar. Du får svar snabbt och pengarna direkt in på kontot. Då får du råd med alla förberedelser för påskfirandet och kan betala tillbaka när allt har lugnat ner sig igen.

Tillbaka >