Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Vad är effektiv ränta?

Vad är effektiv ränta?

Att hitta ett billigt lån kan kännas knöligt för den som inte är så van vid ekonomiska termer. Den effektiva räntan är kort sagt ett jämförpris på lån visat i en årsränta, det är prislappen på ditt lån. Den avgörs av faktorer som den nominella räntan och olika avgifter som tillkommer. Vad du faktiskt betalar avgörs av summan du lånar och hur fort du kan betala tillbaka ditt lån. Du kan tänka på det som att den effektiva räntan är kilopriset och vad du faktiskt betalar är styckpriset på varan.
Genom att ha koll på den effektiva räntan blir det lättare för dig att jämföra priset på olika lån. Den faktiska ekvationen för effektiv ränta är ganska komplicerad och lärs ut på matematikkurser på högskolenivå, så den kommer vi inte att gå in på i detalj här, utan vi förklarar begreppet utifrån några enklare exempel.

Skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta

Den nominella räntan är den räntan en långivare tar ut i kostnad för lånet. I marknadsföringssyfte kan ett lån sägas ha billig ränta, och då innebär det oftast att lånet har en låg nominell ränta. Detta kan vara lockpriser för att få dig att ta ett lån snabbt, men gör dig själv en tjänst och jämför lån innan du bestämmer dig. Den nominella räntan visar inte totalkostnaden för lånet eftersom den inte inkluderar de fasta avgifterna. Tänk på att alltid se till den effektiva räntan när du jämför lån eftersom du annars inte får svar på vad totalkostnaden blir. Den effektiva räntan beräknar den totala räntekostnaden uttryckt i procent för ett lån som löper på ett år. Ett mindre lån löper sällan ett helt år utan du betalar tillbaka summan inom till exempel 30 dagar.

Vad innebär en hög effektiv ränta?

Eftersom ekvationen för att räkna ut den effektiva räntan som sagt är rätt komplicerad så måste långivaren ange denna enligt Konsumentkreditlagen. Hos oss hittar du den under ”faktablad för lån” och du ser hur den ändras beroende på ditt lånebelopp och återbetalningsperiod. Att den effektiva räntan är hög betyder inte att kostnaden är högre. Det kan låta motsägelsefullt, men tänk på att den räknas på ett helt år, och du använder inte tjänsten ett helt år. Den effektiva räntan blir högre beroende på årskostnaden samt antal återbetalningstillfällen.

Här är ett exempel för att förtydliga:

Att låna 1000 kr och betala tillbaka inom 10 dagar har en högre effektiv ränta än att låna 5000 kr och betala tillbaka inom 30 dagar. Hos oss skulle du betala tillbaka 1070 kr där den effektiva räntan är 1081.70 % jämfört med 6050 kr och en effektiv ränta på 916.77 %. Sett per tusenlapp betalar du tillbaka mer för det större lånet. Var därför alltid noga med att inte låna mer än vad du behöver, och betala tillbaka ditt lån så snart som möjligt. Om du blir försenad med din återbetalning kommer ytterligare avgifter att tillkomma. Som återkommande kund som sköter sina återbetalningar kan du även påverka så att du får bästa räntan på ditt lån.

Tillbaka >