Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Spara till en buffert - Så kommer du igång

Spara till en buffert - Så kommer du igång

Oväntade utgifter drabbar de flesta någon gång i livet, för att inte säga någon gång om året! Tyvärr har de även förmågan att starta en snöbollseffekt, då en olycka sällan kommer ensam. Bilen går sönder så dina utgifter för att ta dig till jobbet varje dag blir högre, dessutom måste du använda semesterbudgeten för att laga bilen, och hela sommaren spenderas sen hemma i stan.

Känner du igen dig? Det bästa sättet att rusta sig för oförutsedda utgifter är att spara till en buffert. Det kan låta tråkigt att lägga undan en del av sin lön på något som kanske inte kommer att inträffa, men alternativet blir garanterat tråkigare.

Vilka sparformer är bäst?

Beroende på vad du sparar till, och hur länge du kan avvara pengarna finns det olika alternativ. Det bästa är att ha olika typer av sparalternativ. För långsiktigt sparande passar fonder och aktier bra. Eftersom du tar en risk för att värdet sjunker så är det bra om du har tid att vänta på att det vänder och värdet stiger igen. Den typen av buffertsparande passar om du sparar till pensionen, kostnader som kommer när dina barn blir äldre, eller ett hus du planerar att köpa om tio år… Denna buffert är alltså inte till för oförutsedda utgifter, utan då passar ett vanligt sparkonto bättre. Pengar på ett sparkonto kan du använda direkt, men de kommer inte öka i värde som om du sparar i fonder. Det bästa är att använda båda alternativen så att du är beredd både långsiktigt och kortsiktigt.

Hur mycket ska jag spara?

Hur mycket du sparar kan bara du avgöra, men faktum är att du oftast kan spara mer än vad du tror. Spara månadsvis, och flytta över pengarna direkt när lönen kommer så att du inte lockas till att använda dem. Vänta inte tills sista dagen innan löning och spara det som är över, risken är stor att du inte kommer att ha något över. Om du däremot har mindre pengar på kontot så kommer du att hushålla bättre, och tänka efter en extra gång innan du köper något som du kanske egentligen inte behöver. Experterna säger att det är bra att ha ca 2-6 månadslöner på sparkontot. Detta varierar beroende på din livssituation och dina familjeförhållanden. Ju mer pengar du har sparat till din buffert desto tryggare kan du känna dig.

Hur börjar jag spara?

Börja med att göra en budget för att se vilka inkomster och utgifter du har. Försök att spara 10 % av din inkomst, men om det inte är möjligt så är det fortfarande bättre att spara 1 % jämfört med 0. Beroende på din situation avgör du om du vill spara 50/50, eller en annan fördelning mellan långsiktigt och kortsiktigt. Var aktiv när du spara till en buffert! Analysera efter några månader och se om du kan spara mer, eller om du bör omfördela ditt kapital. Finns det fonder som passar dig bättre, eller banker som har bättre sparränta? Om ditt sparkapital inte täcker en oförutsedd utgift, eller om du ännu inte har sparat till en buffert, så är du välkommen att ansöka om ett snabblån hos oss.

Tillbaka >