Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Snabblån eller privatlån?

Snabblån eller privatlån?

När det kommer till lån finns det många olika versioner, fördelar och nackdelar. Vilket lån som är bäst är helt beroende på din situation. Hur mycket behöver du låna? När kan eller vill du betala tillbaka? Har du något som kan lämnas i säkerhet? Hur ser din ekonomiska situation ut? Dessa är några frågor som du bör ställa dig innan du ansöker om lån så att du kan hitta rätt snabbare.

Vad kännetecknar ett snabblån?

Snabbheten: Som namnet antyder är det här snabba lån, ansökan går snabbt, du får svar snabbt, du får pengarna snabbt och du betalar tillbaka snabbt. Detta är givetvis en fördel när du behöver snabba pengar vid tillfälliga ekonomiska problem. Snabblån är som en ekonomisk bro som du kan utnyttja mellan lönerna. Eftersom du ska betala tillbaka snabbt så bör du ha en relativt stabil ekonomi så att du vet att nya pengar kommer in i tid för förfallodagen.
Enkelheten: Vanligtvis är kraven för snabblån lägre än för privatlån, men de är inte kravfria. För att få ett snabblån kommer du att genomgå en kreditprövning för att se att du uppfyller kraven på inkomst, ålder, att du är utan skulder och har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.
Mindre summor: Dessa lån kallas även smålån eftersom summorna oftast inte handlar om mer än 20 000 kr. Med lägre summor kan kreditgivaren ta högre risker så att även personer med till exempel betalningsanmärkningar eller låg inkomst kan beviljas ett lån.

Vad kännetecknar ett privatlån?

Större summor: Genom ett privatlån kan du låna större summor pengar. Ofta beviljas de till en investering i till exempel bostad. Det som köps för pengarna blir sedan bankens säkerhet för lånet om du inte kan betala tillbaka. Om det inte finns någon säkerhet kan det ställas krav på en borgenär, alltså någon som lovar att betala din skuld till banken om du själv inte kan betala.
Högre krav: Eftersom summan är mycket högre här ställer banken högre krav på dig som låntagare. Du måste oftast ha en högre inkomst och kanske även betala en kontantinsats, så du måste alltså ha mycket pengar för att kunna låna mycket pengar. Hur mycket du får låna står i relation till inkomst och ditt kreditvärde. Om du har betalningsanmärkning är det mycket svårare att teckna ett privatlån jämfört med ett snabblån. Det kan också krävas att du är äldre än för snabblån.

Ränta för olika typer av lån

Privatlån har en lägre effektiv ränta än ett snabblån. Ett privatlån betalas dock tillbaka under så mycket längre tid, så det är svårt att jämföra dem med varandra. Det viktigaste när du väljer lån är att se till dina behov och förutsättningar. Låna inte mer än vad du behöver och försäkra dig om att du kan betala tillbaka vad som krävs – det är det bästa lånet för dig! Om du vill veta mer om snabblån kan du fylla i vår ansökan, du ser alla kostnader för lånet innan du ansöker så att du kan försäkra dig om att det passar dig.

Tillbaka >