Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Skapa en hushållsbudget

Skapa en hushållsbudget

Spara och investera pengar är något som vi alla borde göra, men låt oss börja med en hushållsbudget så att det blir några pengar över! Har du svårt att få pengarna att räcka till varje månad eller står inför en stor förändring i ditt liv, som att du ska flytta hemifrån, ska få barn eller har blivit av med jobbet? Eller funderar du på att köpa bil, flytta till hus eller ta tjänstledigt? Att ha koll på sin ekonomi är alltid en bra sak, oavsett hur din livssituation ser ut just idag. Dags att skapa en hushållsbudget!

Hur gör jag en hushållsbudget?

Välj ett sätt att hålla koll på din ekonomi som passar dig. En fördel är att skriva ner dina utgifter direkt, eller i alla fall i slutet av dagen, annars blir det svårt att komma ihåg allt. Det finns appar att ladda ner, du kan skriva in det i en Excelfil eller använda papper och penna. Det viktigaste är att du får in rutinen att föra in alla uppgifter, annars blir budgeten missvisande.

1. Dina inkomster
Att samla dina inkomster brukar vara det lättaste med budgeten. Om du har en månadslön använder du nettoinkomsten. Har du några andra inkomster som ett extrajobb eller bidrag? Fonder eller investeringar? De kanske inte är samma varje månad, utan då får du föra in dem i hushållsbudgeten allt eftersom. Samma sak gäller om du säljer något, använd inte upp pengarna direkt utan registrera dem i din budget så att du ser vad pengarna går till.

2. Dina fasta utgifter

De fasta utgifterna brukar också vara lätta att samla ihop. Fasta utgifter är något som du betalar varje månad, eller i alla fall regelbundet. Där ingår alla räkningar som hyra, el, försäkringar, internet och telefon, samt avbetalningar på lån. Om du har andra fasta utgifter som parkering, gymkort eller liknande kan du skriva upp dem här. Bland de fasta kostnaderna finns det stora möjligheter att göra besparingar. Det kan vara små ändringar som att byta till ett billigare gym eller elleverantör, eller större ändringar som att sälja bilen eller flytta till en mindre bostad.

3. Dina rörliga utgifter

Här ingår alla ”övriga” köp som mat, nöjen, resor, bensin och vardagsshopping. De rörliga utgifterna ändrar sig varje månad. När du börjar anteckna alla rörliga utgifter kommer du att se vilka områden du lägger ner onödigt mycket pengar på. Det är där du kan börja skära ner eller omstrukturera för att spara pengar.

Börja alltid med att betala dina fasta utgifter, om du missar hyran eller avbetalningen på lånet får du dyra påminnelseavgifter som kan leda till betalningsanmärkningar. De pengar som är kvar efter dina fasta avgifter kan du fördela mellan att spara och investera och dina rörliga utgifter.

Hur mycket bör jag spara varje månad?

Du bör spara ca 10 % av din inkomst varje månad. Detta både till oförutsedda utgifter, men även för framtiden. Jämför din budget varje månad så att du ser om du kan spara mer, eller om någon månad kommer att bli dyrare så att du måste ta ett snabblån. Snabblån funkar bra som en bro mellan inkomster om det skulle bli tajt med utgifterna en månad.

Tillbaka >