Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Shoppa för att må bra

Shoppa för att må bra

Många av oss älskar shopping och mår bra av det, i alla fall för stunden. Känslan av att ta på sig en ny tröja för första gången, visa upp sin nya telefon eller glida in på jobbet i nya skor… men tröjan får dig att svettas och den kliar, skorna ger skoskav och en månad senare kommer en mycket bättre iPhone ut. Termerna shopoholic och shoppingterapi blir allt vanligare, att köpa något nytt ger dig känslan av belöning och en omedelbar tillfredsställelse. Du mår bra direkt i stunden, men om ditt köp var oplanerat eller inte riktigt genomtänkt så kommer det inte ge någon långvarig glädje. Så hur ska du egentligen gå tillväga om du vill dra ner på shoppandet och fortfarande må bra?

Handla inte när du är nedstämd

För att bryta ditt beteende så måste du sluta med shoppingterapi. Om du alltid löser dina problem genom att tänka på något annat så har du egentligen inte löst problemet, bara skjutit det åt sidan. Att försöka bli på bra humör genom att köpa nya saker kommer troligtvis bara ge dig mer problem. Du får sämre ekonomi och det finns forskning på att många saker i hemmet ökar stress. Fundera istället på varför du är nedstämd, vad är källan och vad kan du göra för att lösa det faktiska problemet.

Tänk först - handla sen

Nästan alla köp som görs i terapisyfte är impulsköp. Det är ingenting du hade planerat att köpa så du missar viktiga aspekter som vilket material produkten är gjord av, om det matchar andra kläder i din garderob samt om du verkligen behöver produkten. Många impulsköp är “nästan rätt” eller “kan nog komma till användning”, du kanske har sett, läst, eller hört om en produkt som du får för dig att du behöver fastän så egentligen inte är fallet. Var även försiktig med reaköp, om du aldrig kommer att använda det så var det inte alls ett fynd utan en helt onödig kostnad.

Lägg pengarna på upplevelser och sådant som skapar minnen

Låt oss vara helt ärliga, din nya tröja eller de där skorna kommer troligtvis inte skapa några minnen för livet. Om du istället lägger samma pengar på att bjuda ut mamma eller en kompis på middag så kommer ni båda få ett (förhoppningsvis) positivt minne. När du gör någonting socialt så ger det en mer långvarig positiv erfarenhet som alltså leder till att du mår bra en längre stund. Om du brukar socialisera med dina vänner under shoppingrundor så försök komma på andra aktiviteter som ni kan göra tillsammans istället.

Köp mer tid

Om du har mer tid så kan du lättare slappna av och må bra. Fundera därför på vad som kan spara dig tid. Är det städhjälp eller en robotdammsugare som skulle hjälpa dig i din vardag så att du får mer tid över till att umgås med vänner och familj? Eller vill ni avsätta en viss summa varje vecka för att äta middag på restaurang? Fundera över vad som får dig att må bra på lång sikt, och lägg pengarna på det, på så sätt kan du verkligen shoppa för att må bra på riktigt.

Tillbaka >