Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Så håller du nyårslöftet om att spara mer pengar

Så håller du nyårslöftet om att spara mer pengar

Nytt år och nya mål? Tricket för att hålla dina nyårslöften, vad det än är, är inte att sätta upp ett mål utan att skapa nya vanor. Om ditt nyårslöfte är att till exempel spara 1000 kr varje månad så räcker det inte med att säga det, utan du måste hitta utgifter värt 1000 kr som du kan välja bort.

Gör en budget

Första steget för att spara pengar är att få en översikt på hur du spenderar dina pengar. När du har identifierat onödiga utgifter kan du börja ändra dina vanor. Skriv ner alla utgifter och jämför olika butiker och leverantörer. Du kanske upptäcker att du betalar för fler TV-kanaler än vad du behöver? Har en ovanligt hög elkostnad? Dyr telefonräkning? Se över alternativ och hör med vänner och arbetskamrater om tips på andra leverantörer för att sänka dina fasta utgifter.

Börja smått

Att göra en liten ändring är mycket lättare än att göra en stor förändring, så börja smått. Den kanske vanligaste utgiften att börja med är kaffe på stan. Köp en termosmugg och ta med dig kaffe hemifrån eller från jobbet istället för att köpa kaffe på stan. Kaffe på stan kan även innebära en paus där du sitter ner på ett kafé och tar det lugnt, så prova att dricka ditt medhavda kaffe på en parkbänk, i en hotellobby eller på biblioteket, ger det samma behövliga paus?

Kombinera gamla vanor med nya vanor

Om du redan har en vana är det lätt att börja en ny i samband med den. Testa att göra tåhävningar eller stretcha medan du borstar tänderna, det är ju inte så svårt eller hur? Se över din dag, vilka vanor har du som du kan göra billigare? Brukar du till exempel köpa snask på fikapausen? Testa att gå ett varv runt byggnaden istället, både hälsosammare och en mycket bättre energikick – som är helt gratis.

Hälsosammare vanor är billigare

Om du tänker på det så är hälsosammare vanor billigare. Inte bara den långsiktiga vinsten i bättre hälsa, färre sjukdagar och lägre medicinkostnader utan även snabba vinster som syns direkt på kontot. Om du tar cykeln till jobbet så kan du spara in på både gymkort och transportkostnader. Föreslå en power walk istället för AW nästa gång du ska träffa kompisen. Det mår ni båda bättre av, motion, frisk luft och kamratskap i ett, och helt gratis.

Köpstopp

Inför köpstopp en vecka i månaden. Köpstopp innebär att du inte får handla någonting under en begränsad tid. Detta innebär att du planerar dina matinköp i förväg och undviker att köpa sånt som du varken borde eller hade tänkt att äta. Det ger dig även extra tid att undvika impulsköp. Om du alltid skulle fundera i minst en vecka på om du behöver den nya prylen, istället för att köpa direkt utan att reflektera, så skulle dina inköp antagligen minska radikalt. Om en vecka är för mycket för dig kanske en dag i veckan är bättre? Alternativt att du ger dig själv en budget per dag eller vecka och när den är nådd så får du inte handla mer.

Tillbaka >