Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Öka din produktivitet i höst

Öka din produktivitet i höst

Semestern är slut och vi är tillbaka i verkligheten. Kanske har du en del du vill ta tag i nu efter sommaren, du vill öka din produktivitet och få mer gjort. Tid. Vi anser oss alltid ha bråttom och ha allt för ont om tid för att göra det som verkligen är viktigt för oss. Om du funderar på det så handlar det snarare om att sluta göra onödiga saker än att arbeta mer eller snabbare, det är så du ökar din produktivitet.

Skriv dagbok
Börja med att anteckna allt du gör under dagarna och när du gör det. Hur ser din morgonrutin ut? Du kanske svarar, jag går upp, äter frukost, tar en dusch, klär på mig och går till jobbet. Men är det verkligen hela sanningen? Eller vaknar du, kollar Facebook 15 minuter, äter frukost samtidigt som du läser nyheterna på telefonen, tar en dusch och städar badrummet, klär på dig och plockar undan gårdagens kläder.

Skapa rutiner, vänta inte på att du ska vara motiverad
Att vara motiverad kan göra underverk för att komma igång med något nytt. Det är lätt att gå till gymmet och göra bra ifrån sig en dag, eller en vecka, men att konstant göra det tre gånger i veckan, varje vecka (även på semestern) är mycket svårare. Motivation har lite att göra med att skapa nya bra rutiner, det gäller att planera för rimliga mål som du kan hålla och sedan prioritera att följa. Välj nåbara mål så att du kan öka dina krav när rutinen väl sitter. Du tjänar mer på att spara tio kronor i veckan än 100 kronor vid något enstaka tillfälle. Dagar när du är “omotiverad” kanske du bara lagar en enkel sallad, medan dagar du är motiverad blir det hembakat bröd och grönsaksgratäng. Båda dagarna äter du hälsosamt, jämfört med om du bara hade följt rutinen dagar du är motiverad.

Vad har rutiner och motivation med produktivitet att göra?
Genom att skapa rutiner är det lättare att vara fokuserad på det du faktiskt ska göra just nu. Om vi återgår till exemplet med morgonrutinen, om du städar upp på kvällen innan du går och lägger dig, och väntar med Facebook tills du sitter på bussen, så har du troligtvis tjänat ca 30 minuter. Spendera de 30 minutrarna på yoga eller ett hemma-fitnessprogram så behöver du inte avsätta tid för träning på kvällen. Genom att fokusera på den uppgift du ska utföra kommer din produktivitet att öka.

Gör klart en sak i taget
Har du en lista med 30 grejer du ska göra idag? Välj den viktigaste att börja med och strunta i de andra. Öppna inte mailen, stäng av telefonen, TVn, radion, låt ingenting annat pocka på din uppmärksamhet. Om det inte går så bra idag, ge inte upp, utan håll dig till din rutin. Prov om en månad? Läs 20 sidor varje dag istället för att spara allt till sista dagen. Genom att göra lite varje dag och vara konsekvent med det så når du dina mål snabbare och utan stress.

Tillbaka >