Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Myter om snabblån

Myter om snabblån

Snabblån har hjälpt många människor ur en svår ekonomisk knipa, eller för att ha råd med något de kommer att minnas för livet. Trots detta spekuleras det mycket kring låntypen, och smålån har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Här tänkte vi reda ut några av myterna.

Bara fattiga lånar pengar

I Sverige har vi otroligt låg styrränta, vilket ger effekten att bankerna kan erbjuda låga räntor på lån. Man behöver alltså inte vara rik för att ha råd att betala räntan, faktum är de flesta lånar pengar någon gång i livet. Det börjar med ett studielån, för att gå vidare till ett bolån, sedan kanske ett billån och privatlån. Att ta ett studielån eller ett bolån är en investering som oftast växer över tid. Utan en utbildning får du ett sämre betalt jobb, och många som lånat till en bostad har blivit miljonärer av affären.

Snabblån har ockerräntor och är jättedyrt

Snabblån skiljer sig något från de lån vi nämnde i punkt 1. Att jämföra räntan på ett studielån med räntan på ett snabblån är som att jämföra kostnaden för ett busskort och att åka taxi till jobbet varje dag. Att ta snabblån är ingen långsiktig lösning, som ett busskort, och var aldrig menat som det. Snabblån passar vid plötsliga utgifter eller när du vill unna dig något du inte har pengar till just nu. Ungefär som en taxiresa, alltså ingenting du gör varje dag, utan något som används vid behov. Den effektiva räntan är mycket högre på ett snabblån av den enkla anledningen att den räknas på ett år, men du betalar inte av ditt snabblån på ett år, utan det är gjort på en eller ett par månader. Det enda som kan avgöra om ett snabblån är dyrt eller inte är om det du får för pengarna är värt kostnaden för lånet.

Snabblånsföretagen pysslar med falsk marknadsföring

I alla branscher finns det de som försöker tjäna pengar genom att luras. Lånebranschen är inget undantag, och i det här fallet kan vi bara tala för oss själva. När du fyller i en ansökan hos oss så ser du direkt vad lånet kommer att kosta i sin helhet. Innan du accepterar lånet så måste du läsa igenom avtalet noga så att du är medveten om vad som gäller om du vill betala tillbaka tidigare, eller vilka kostnader som tillkommer ifall att du blir sen med en betalning.

Snabblån är snabbaste vägen till skuldfällor

För att bli godkänd ett lån måste du ha en stabil ekonomi, detta avgörs genom den kreditupplysning som tas innan din ansökan godkänns. Att låna pengar handlar även om eget ansvar. Om du tar lån från flera olika långivare samtidigt, och dessutom slarvar med återbetalningar och räkningar, då är risken stor att du kommer att få en betalningsanmärkning. Se betalningsanmärkningar som en varningsklocka och ta tag i din ekonomi. Du kan ofta få hjälp via kommunen om de har en rådgivare. Låt det inte gå så långt så att du får ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Om du har obetalda lån hos oss eller har svårt att betala dina skulder i tid så ska du kontakta kundtjänst direkt. Vi kan hjälpa dig med en ny avbetalningsplan.

Tillbaka >