Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Få råd med kontantinsatsen snabbare

Få råd med kontantinsatsen snabbare

När du ska köpa en lägenhet så är det många saker att tänka på. Innan du ens börjar leta efter drömlägenheten bör du tänka igenom finansieringen. Du kan nämligen inte få ett bolån för hela summan. När du köper en lägenhet måste alltid 15 % av summan betalas i kontantinsats, och resten kan täckas med ett bolån. Om du till exempel ska köpa en lägenhet för två miljoner kronor måste du alltså betala 300 000 kronor i kontantinsats. Här följer några tips om hur du kan få råd med kontantinsatsen snabbare.

Gör en önskelista och kolla marknadspriser

För att sätta upp ett mål med ditt sparande kan det vara bra att veta hur mycket du måste spara. Börja med att göra en lista för vad du vill ha i din lägenhet. Du kanske vill ha minst 70 kvadratmeter med balkong, kaklat badrum, högst upp med hiss, max fem minuters gångväg till kollektiva transportmedel etc. Lista det som är måsten och det som är önskemål, kolla gärna vad det skulle kosta att åtgärda något om dina önskemål inte uppfylls. Vad kostar det till exempel att kakla om badrummet, installera badkar eller glasa in balkongen? När du har klart för dig vad det är du vill ha kan du börja kolla på objekt som matchar dina krav. Vilken prisklass hamnar du i? Och hur stor kontantinsats betyder det att du måste spara ihop?

Gör en budget och se var du kan börja minska dina utgifter

Hur mycket måste du spara varje månad för att få råd med kontantinsatsen inom önskad tidsram? Du kanske måste skaffa ett extrajobb för att få en högre inkomst. Kan du bo billigare medan du sparar pengar? Här kan du lära dig hur du gör en hushållsbudget så att du kan dra ner på dina utgifter och få mer pengar till kontantinsatsen. Under tiden du sparar till din lägenhet måste du prioritera. Det funkar inte att köpa allt man vill ha, åka på semester och delta i alla aktiviteter och samtidigt spara. Under ett par år kanske det krävs att du delar bostad, slutar shoppa och hittar på billiga aktiviteter på hemmaplan istället.

Ta ett privatlån eller låna med en medlåntagare

Om du bara saknar en liten del av kontantinsatsen så kan vi på Creditstar hjälpa dig med ett lån på upp till 20 000 kr. Det kan vara en lösning om du hittat drömbostaden, men att det blev lite dyrare än vad du hade budgeterat. För större summor kan banken som givit dig lånelöfte eventuellt även bevilja ett privatlån. Detta lån måste betalas tillbaka snabbare och till en högre ränta, så det kan vara en fördel att jämföra banker. Om du har en förälder eller annan närstående som kan ställa upp som medlåntagare så är chansen större att ditt lån beviljas. Medlåntagaren garanterar nämligen att betala räntor och amorteringar om du som låntagare inte kan göra det, vilket ger banken en större garanti för att få tillbaka pengarna.

Placera pengarna så att de växer

Om du sparar under en längre period så kan det vara värt att se över räntor hos olika sparkonton eller fondsparande så att dina pengar kan växa under tiden.

Tillbaka >