Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

Billigaste recepten som är både enkla och goda

Billigaste recepten som är både enkla och goda

De tre grundreglerna för matlagning är för de flesta “billigt, snabbt och enkelt”. Ibland är dock fantasin som bortblåst och det roligaste vi kan komma på är blodpudding eller fiskpinnar… För att göra det både billigare och nyttigare bör du hålla dig borta från hel- och halvfabrikat. Här kommer några grundrecept som går utmärkt att variera utifrån säsong.

Soppor
Soppor kan varieras i all oändlighet, prova dig fram och hitta några favoriter. Tänk på att utgå från säsongens grönsaker, de är både nyttigare och billigare. Vissa ingredienser funkar bra i alla typer av soppor, som till exempel gul lök, vitlök, potatis och morötter. Dessa ingredienser är ofta billiga och blir tillsammans med grönsaksbuljong en bra grund. Sedan kan du variera dina soppor genom att använda olika grönsaker som broccoli, bönor, zucchini, tomater, linser, listan kan göras lång! För dig som vill kliva upp ett snäpp på budgetskalan kanske grädde, skaldjur, bacon eller fisk faller dig i smaken. Här hittar du 5 recept på billiga soppor. Om du har en mixerstav kan du göra lena soppor. Toppa med yogurt som du smaksätter själv och ett gott bröd.

Makaroner och…
Makaroner, spagetti, nudlar och lasagne, pasta är en billig ingrediens, som går hem hos de flesta, och kan serveras med olika såser. Precis som med sopporna är det bäst att välja ingredienser utifrån säsong. Ett bra grundrecept för en god pastasås är lök, vitlök och grädde. Fräs grönsakerna du vill ha i såsen och gör det unikt genom att använda olika kryddor. Currysås med svamp, paprika och kikärter blir en helt annan måltid än dillsås med rökt lax och vårlök. Lyxa till rätten med en smakrik ost eller pesto, och glöm för guds skull inte att ge din rätt ett lyxigt namn som Paolos Linguini eller Rigatoni di Pollo.

Billig lyxsallad
Sallad är nyttigt och gott som lunch. Med små medel kan du göra den riktigt lyxig! Gör en grund med grönsaker du gillar och variera med ett par lyxingredienser som lyfter hela rätten. Några förslag är valnötter eller andra frön och nötter, halloumi eller annan smakrik ost, äpple eller päron, eller kanske vitlöksmarinerade bönor? Kolla efter spännande salladsdressingar som du kan göra själv, en riktigt god variant som vi vill rekommendera är salladsdressing med senap och honung.

Grytor
Om du vill ha en värmande och nyttig gryta föreslår vi att du ska blicka utanför Sveriges gränser. Med ingredienser som potatis, linser, kikärter, spenat och kokosmjölk kan du enkelt slänga ihop billiga grytor med smaker från Asien. Läs på om vilka kryddor du behöver först så att du alltid har dem hemma. Låt dig inspireras av recept från Indien och olika thailändska grytor.

Mat i ugn
Mat som lagas i ugn är så enkel för den reder sig själv. Det är själva förberedelserna som tar olika lång tid. En vegetarisk lasagne passar den med lite mer erfarenhet i köket, medan ugnspannkaka inte kräver så mycket av kocken. Ugnsrostade grönsaker passar utmärkt till fredagsmyset, och makaronipudding är bra tisdagsmat!

Tillbaka >