Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

8 tips för att spara pengar under vintern

8 tips för att spara pengar under vintern

Vi är mitt inne i vintersäsongen och det är både mörkt och kallt. Behovet av att vrida upp värmen och tända alla lampor är stort, men det kostar även en hel del. Här ä tipsen som hjälper dig att hålla ner hushållskostnaderna under vintern.

Byta ut ditt värmesystem och hushållsmaskiner

Att byta till bergvärme eller värmepump är ingenting du fixar på fem minuter. Det kräver en investering, så undersök priser och se om det förekommer rabatter. Om tillfälle ges och du inte har pengarna så kan du ansöka om ett snabblån här hos Creditstar. Att installera bergvärme betalar tillbaka sig själv efter ca 5-7 år. Om din diskmaskin eller kyl och frys börjar bli lite till åren kan det vara en idé att titta efter nya, mer energisnåla alternativ under till exempel mellandagsrean.

Använd LED-lampor

LED-lampor är inget nytt, men det är värt att ta upp igen eftersom vi tänder fler lampor under vintersäsongen. Vad har du för lampor i adventsljusstaken till exempel? Nu när det är mörkt största delen av dagen är det lätt att tända fler lampor, samt att inte släcka dem när du lämnar rummet. En LED-lampa kan spara dig ca 800 kr under sin livstid jämfört med en vanlig glödlampa.

Klä på dig även inomhus

Om du sänker temperaturen inomhus från 21 grader till 20 grader sparar du många hundralappar på ett år, det är alltså värt att ta på sig den där extra tröjan och raggsockorna när du kommer hem. Använd med fördel även innetofflor då hela kroppen påverkas om fötterna är kalla. Sen finns det väl inget mysigare än att kura ihop i soffan under en tjock filt med massa levande ljus?

Värm upp rummet med levande ljus

Att byta ut elvärmen mot värmen levande ljus avger ger dig tyvärr ingen ekonomisk vinning då kostnaden för ljusen blir högre. En kall och ruggig vinterkväll ökar det dock mysfaktorn mer att tända lite ljus än att dra upp värmen på elementet, samtidigt som rummet blir lite varmare så du kan låta elementet vara kvar på samma gradantal.

Behåll värmen i rummet du befinner dig i

Stäng alla dörrar till rum du inte befinner dig i, det är onödigt att värmen sprids i hela huset om du bara är i ett eller två rum under kvällen. Dra även för gardinerna på kvällen så att ett extra isolerande lager skapas mellan gardin och fönster. Du kan med fördel använda lite tjockare gardiner under vintern. Hitta och täta eventuella drag från fönster och dörrar så kommer inte kall luft in, och den varma luften stannar kvar inomhus.

Duscha kortare

Under vintern tenderar vi att duscha varmare än under sommaren, så försök att kompensera genom att duscha lite snabbare så går det inte åt mer varmvatten. Att stänga av vattnet medan du tvålar in dig är ett energispartips som funkar alla säsonger. Att bada tar mer energi än att duscha, så det bör du se som en belöning du unnar dig själv någon gång ibland.

Laga säsongsbetonad mat

Att laga säsongsbetonat är faktiskt superenkelt. Kolla bara vilka grönsaker som är billigast i grönsaksdisken. Det som inte är i säsong odlas antingen långt borta eller i dyra växthus, fraktkostnader tillkommer också och priserna stiger. Säsongens grönsaker är däremot lokalproducerade och billigare. Under vintern är det främst rotfrukter som potatis, morötter och rödbetor som gäller, samt vit- och rödkål, broccoli eller pumpa. I fruktdisken kan du hitta saftiga vinteräpplen, mandariner och apelsiner. Gör mustiga soppor och grytor eller tillaga grönsakerna i ugnen.

Sluta lata dig!

Det här tipset gäller oavsett säsong, och att sluta lata sig i det här fallet innebär att jobba bort några kostsamma ovanor. Fyll alltid disk- och tvättmaskin innan du startar dem. Stäng av dator och TV istället för att lämna dem i standby-läge. Enligt Energimyndigheten går ca 10 % av ett hushålls energiförbrukning till standby-läge. Stäng av all hemelektronik på riktigt, dra ur sladden eller koppla dem till en förlängningssladd med strömbrytare som du enkelt kan slå av eller på. Se över prylarna du har i ditt hem, behöver verkligen allt vara på hela tiden?

Tillbaka >