Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

5 tips för en billig födelsedagsfest

5 tips för en billig födelsedagsfest

De som fyller år på sommaren har turen att alltid kunna anordna en billig födelsedagsfest. Genom att anordna den i trädgården eller i en park behöver de aldrig betala hyra för en lokal, och de har blommor och blad som en naturlig dekoration. Så hur gör vi som inte fyller år på sommaren för att anordna en billig födelsedagsfest? Här kommer 5 delar som du måste planera väl för att täcka in i din budget.

Billig festlokal
Om vädret inte tillåter en födelsedagsfest utomhus så måste du avgöra om ni får plats hemma eller om du måste fixa en billig festlokal. Om du bor i lägenhet finns det kanske en festlokal som hör till husen i området, eller finns det en som en vän eller familjemedlem kan boka? Oavsett om du kan boka en eller måste hyra din festlokal måste du vara ute i god tid. Då får du de bästa priserna, och riskerar inte att stå utan lokal på födelsedagen. Om det inte finns pengar till att hyra en festlokal får du se över gästlistan igen och skala ner, så att ni får plats hemma istället.

Billig festmat
Knytkalas är klassiskt om man vill komma billigt undan. Om du väljer den metoden är det roligast om du väljer ett tema för maten, samt instruerar de inbjudna om de ska ta med varmrätt, efterrätt eller förrätt. Om det är ett barnkalas kanske inte det passar lika bra, om du inte vill göra dig ovän med alla föräldrarna! Kolla i affären vad som är billigt eller på extrapris och planera menyn utifrån det. En potatisgratäng är både billig och festlig, samma sak med grönsaksspett, pajer eller hemlagad pizza. Nyckelordet här är hemlagat, men testa recepten innan festen så att du vet att resultatet blir lyckat.

Partydekorationer till ett lågt pris
Steg ett är att se till att det är rent och snyggt hemma. Plocka undan onödiga prylar som ligger framme, speciellt i vardagsrummet, köket, hallen och badrummet. Placera gärna ut kuddar att sitta på eftersom soffan antagligen inte kommer att räcka. Sedan kan du dekorera med hemmagjorda vimplar, pappersblommor eller snygg belysning.

Roliga aktiviteter på kalas
Att leka är roligt för både barn och vuxna, men var beredd på att vissa alltid kommer att protestera. Försök att välja lekar som gruppen gör tillsammans, det skapar en bättre gemenskap och garanterar att ingen blir sist vald eller utan partner. Beroende på åldersgrupp bör du fundera på om du vill ha lekar med en vinnare, eller lekar där gruppen utför en uppgift som de löser tillsammans. Välj gärna olika typer av lekar där alla får chans att visa sin starka sida, vissa är smarta, andra snabba, andra pricksäkra.

Fiskdammen
Både stora och små gillar att få med sig något hem från festen. Skippa godiset och satsa på något personligt. Kanske ett tackkort eller en magnet som födelsedagsbarnet har gjort själv? Hemmagjorda smycken kan varieras för olika åldrar. Till barnen kan ni ge bort ett “pysselkit” med lite pärlor, piprensare, klistermärken och ett par kritor, enkelt att köpa storpack och sedan dela upp i mindre kit.

Tillbaka >