Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

5 tips för att sänka dina bilkostnader

5 tips för att sänka dina bilkostnader

Att ha bil är ingen självklarhet för många svenskar. Vissa väljer att avstå på grund av miljörelaterade anledningar, andra för att de inte har något behov av bil, medan andra helt enkelt inte har råd. Om du har bil finns det saker du kan göra för att både sänka dina kostnader för bilen, och hjälpa miljön på traven. Här kommer några tips som ger dig en bra start.

Undvik onödiga kostnader
Genom att följa lagar och regler kan du undvika onödiga kostnader. Kör enligt angiven hastighet så slipper du böter. Samma sak gäller vid parkering. Är det inte värt att leta efter en korrekt parkeringsplats så att du slipper parkeringsbot på flera hundra kronor? Om du dessutom parkerat trafikfarligt ligger p-boten på över 1000 kr.

Fixa bilen direkt
Om du börjar få problem med bilen är det bättre att fixa den direkt än att vänta tills problemet blivit riktigt akut, det tjänar du både tid och pengar på. Vad tror du är dyrast, att laga ett stenskott eller att byta en hel vindruta som gått sönder? Samma sak gäller om din bil börjar låta konstigt, vibrera eller agera märkligt. Om du har kunskapen kan du kanske hitta och fixa problemet själv, annars bör du ta bilen till en verkstad direkt. Om du väntar kan problemet bli allvarligare vilket innebär en högre kostnad och en ökad risk för att du hamnar i en olycka.

Se över dina försäkringar
Täcker din försäkring det du behöver, eller har du tecknat en försäkring som täcker för mycket? Gå igenom din bilförsäkring varje år för att se om du bör justera den. Håll koll på vad som ingår i försäkringen. Om den till exempel täcker service av bilen finns det ingen anledning till att du inte skulle utnyttja tjänsten. Om du har kreditkort kan det ingå tilläggsförsäkringar via kortet, samma sak gäller om du har medlemskort från en bensinmack. Se över vilka kort och försäkringar som ger dig mest pengar tillbaka.

Håll bilen ren
En ren bil kostar mindre. Du undviker rost genom att även tvätta underredet och hjulen. Var noga med att inte lämna någon fuktbindande smuts, det är där rosten får fäste. Tvätta även bort damm och smuts under motorhuven, det är extra viktigt att det är rent runt batteriet. Var snäll mot miljön och använd bara vatten eller en dutt av miljövänligt tvättmedel. Tvättvattnet bör inte rinna ner i gatubrunnen eftersom det innehåller massa miljöskadliga ämnen från bilen. Tvätta på en bensinstation eller i en GDS-hall istället för på gatan eller tomten.

Behöver du verkligen ta bilen?
Du vet redan att det är bättre för din hälsa, miljön och din plånbok att lämna bilen hemma. Sätt dig ner och gör en uträkning, hur mycket pengar skulle du spara om du tog cykeln till jobbet istället? Räkna inte bara bensinutgiften utan parkeringsavgift, värdeminskning och andra utgifter som tillkommer när du använder bilen.

Har du redan råkat ut för en bilkostnad du inte kan hantera i dagsläget? Om du behöver snabba pengar för en reparation eller böter till exempel så kan du höra av dig till oss. Vi hjälper dig med pengarna, och du har upp till tre månader på dig att betala tillbaka.

Tillbaka >