Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

5 tips för att förbättra din kreditvärdighet

5 tips för att förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet påverkar många saker för din ekonomi, men de kanske främsta delarna är om du kommer att beviljas ett lån eller inte, hur stort lånet kommer att bli samt vilken ränta du kommer att erbjudas. Ju bättre kreditvärdighet du har desto högre lån och lägre ränta kan du få, detta eftersom allting talar för att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Din kreditvärdighet är alltså ett mått för långivaren för att bedöma din betalningsförmåga. Det bästa du kan göra är att alltid försöka hålla ditt kreditvärde på en hög nivå eftersom du aldrig vet när du kan behöva låna pengar. Här kommer några enkla knep för att behålla, eller förbättra din kreditvärdighet.

Gör en kreditupplysning på dig själv

Hos kreditupplysningsföretagen kan du göra en kreditupplysning på dig själv. Det är ett jättebra verktyg för att se vad eventuella långivare kommer att få för information om dig när du ansöker om ett lån. Kolla att all information om skulder, tillgångar och inkomst stämmer. Annars kan du rapportera det så att siffrorna uppdateras.

Minska och samla dina skulder

Om du har skulder som du kan betala av direkt så är det lika bra att göra det. Om du har flera olika långivare så kan det vara läge att samla dina skulder, på så sätt kan du få en lägre ränta, och du får samtidigt bättre koll på din ekonomi. Dessutom ser ett stort lån bättre ut än flera små, ur långivarens ögon.
Fyll inte i låneansökningar om du inte tänker låna
Varje gång du fyller i en låneansökan så görs en kreditprövning på dig. Många kreditprövningar ser illa ut hos en långivare, så försök att hålla ansökningarna till ett minimum. Ett alternativ är annars att använda en jämförelsesajt, då tas nämligen bara en kreditupplysning, men du får offerter på lån från flera olika företag samtidigt.

Vårda din ekonomi

Att vårda din ekonomi är alltid viktig vare sig du har, eller vill ansöka om ett lån. Slarva inte med att betala räkningar, och handla inte på kredit i onödan. Obetalda räkningar kan omvandlas till betalningsanmärkningar om du inte är vaksam, och då har du helt plötsligt sänkt din kreditvärdighet så att många långivare inte ens skulle låna ut 5 kronor till dig.

Se över din livsstil

Många banker ser även till din generella livsstil. Att ta många smålån kan till exempel signalera att du är impulsiv. Andra faktorer som spelar in är din inkomst, första steget kan vara att försöka få en fast anställning om du inte redan har det. Civilstatus och om du har en medsökande med ett bra kreditvärde kan också spela in, liksom om du äger en bostad. Dina levnadsomkostnader är kanske det enklaste som du kan börja med att förändra. Läs mer om hur här.

Som kund hos Creditstar ser vi till ditt senaste lån hos oss. Om du sköter dina återbetalningar enligt villkoren, så kommer det ge dig en ökad kreditvärdighet hos oss. Du kan läsa mer om vår lånprocess här.

Tillbaka >