Lån upp till 50 000 SEK

för upp till 36 månader

5 alternativ till att äga en bil

5 alternativ till att äga en bil

Har du funderat på att slopa bilen helt? Eller i alla fall dra ner på användandet av den? Att det finns billigare och mer miljövänliga alternativ har väl inte undgått någon, men vilket alternativ passar dig bäst? Hur du bor kan påverka de alternativ du har, men kom ihåg att det viktigaste är att skapa nya vanor. Det kommer vara svårt i början, och det tar lite tid innan det bli rutin, men när det väl blivit det kommer du inte ens att sakna bilen!

Muskelkraft
Det bästa du kan göra för både dig själv och miljön är att lämna bilen hemma. Om det är för långt att gå, åka rullskridskor eller cykla hela vägen dit du ska, så är det bästa alternativet att göra det till busshållplatsen eller tågstationen, och åka kommunalt resten av vägen. Om du brukar handla på hemvägen kan du investera i en bra ryggsäck så att det blir lättare att bära, eller börja veckohandla. Om du ofta lämnar barn på aktiviteter så är en promenad ihop en fantastisk chans att stämma av och prata, lägg undan telefonen och fokusera på att lyssna.

Samåka
Organisera med andra föräldrar att ni turas om med att hämta och lämna, det ger alla mer tid över och det blir billigare. Samma sak gäller när du själv åker till gymmet eller andra aktiviteter. Om du inte bor så att du kan samåka med någon till jobbet så finns det massor av hemsidor och appar för att hitta personer att dela bil med. Det kan gälla en fast rutt eller vid enstaka tillfällen. Du kan både hitta skjuts och erbjuda skjuts genom att skapa en profil hos plattformen du väljer. Om du inte vill åka med främlingar kanske du kan organisera en samåkning med grannen för att storhandla? Då kan ni passa på att dela på storpack också.

Privatleasing av bil
Att leasa en bil är ungefär som att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt. Du behöver inte ta något lån för att köpa bilen, utan du hyr den. Du betalar en fast månadsavgift, och slipper oron om bilen går sönder, när det är dags för däckbyte, vilket försäkringsbolag som är bäst etc. Priserna varierar beroende på till exempel biltyp, prenumerationstid och körsträcka. Var noga med att läsa avtalet för vad som räknas som normalt slitage, transport och om du har djur i bilen. Vanligtvis gäller ett leasingkontrakt 1-3 år.

Bilpool
En bilpool passar främst dig som bor i en större stad och inte behöver bil särskilt ofta. Eftersom bilarna kan vara fullbokade gäller det att planera i god tid och boka en bil, alltså inget man använder spontant eller varje dag. När du blir medlem får du betala en anslutningsavgift och sedan tillkommer en månadsavgift för medlemskapet. Systemet påminner lite om att ha en hyrbil, men i en bilpool ingår även kostnaden för drivmedel.

Långtidshyra bil
Om du långtidshyr bilen har du, precis som vid leasing, ensam tillgång till bilen. Den största skillnaden är att du inte binder upp dig under lika lång tid, utan en långtidshyra kan vanligtvis tecknas för 1-11 månader. Passar bra om ni till exempel ska bila på semestern.

Tillbaka >